În toți anii care vor veni, după acesta, îmi voi aminti cu mare drag de această perioadă. Fac multe, desfac cu ușurință, unde nu merge, fac ce îmi place, ușor, cu tot sufletul. Este așa, cum îmi imaginam că ar trebui să fie, când îmi era rău.
Într-una din discuții cu cineva care face meditații și se mai pricepe la chestiile astea cu stări transcedentale, iertări, iubire din oficiu, echilibru, armonie și mulțumire și înțelegere pentru tot, am auzit o teorie, pe care credeam că nu am ințeles-o. Mi s-a spus că nu trebuie să mă bucur complet, „suficient”, după ce mi se intâmplă ceva frumos.
– Dar cum? După atâta efort, moderare, luptă internă, și uneori imaginară, să nu mă bucur? Cum să-mi măsor emoțiile, când e momentul de glorie al meu, al construcției la care lucrez sau a evenimentului pe care l-am așteptat?
—–
Am înțeles despre ce era vorba, zilele trecute.
Era cazul și momentul de „mare sărbătoare”. Chiar treceam prin starea de „iubire, iertare și înțelegere”, de amnistie a sufletului meu curățat, întregit, pavat cu flori și zâmbete…
—-
Am primit un sms, care m-a transformat într-un morman de oase și carne. „azi dimineata taticu a murit. eu sunt organizata. nu va faceti griji. va pup si aveti grija de voi.” Am raspuns cum m-am gândit ca poți răspunde cuiva care trăiește la tine în suflet, dar fizic, e la sute de kilometri.
Am plâns. Am plâns pentru ea, pentru că eu nu pot să fiu organizată în așa zile. Pe mine m-a durut, m-a ars, m-a întors cu niște ani în urmă. Nu în momentul în care l-am pierdut și eu pe tăticu, ci în ziua în care am realizat că s-a întâmplat. În ziua în care am înteles că nu o să-l văd mai mult niciodată. Nu o să-i povestesc toate nimicurile mele, nu o să râdem de mămica, că nu știe unde e alimentara, nu o să mâncăm noaptea înghețată, nu o să-i aduc bere din Bulgaria, nu o să-l tund, nu o să-i povestesc tot ce au avut în meniu, la hram în Călărași, nu o să-i spun cel mai important lucru din viața mea.
Prietena mea e una din cele mai puternice persoane din lume, deși nu știu dacă are mai mult de 50 de kilograme. Este deșteaptă, are cel mai fin haz din lista mea și chiar este organizată. Probabil așa trebuie, acum. Dar … în ziua în care a rămas fără un părinte, în mesaj îmi spune să am grijă eu de mine. În ziua în care cineva străin, dintr-un spital străin a sunat-o și i-a spus că tatăl ei a murit, ea îmi scrie să nu îmi fac griji pentru ea. Și eu nu pot să mă duc imediat la ea, să mă uit la ea, de aproape, să văd că putem merge mai departe. Poate peste două săptămâni o să o fac, dar azi, pot doar să mă rog și eu, alături de familia ei. Atât.
——
Nimic nu e la fel pentru o fată, la orice vârstă, după ce își pierde tatăl. Nu o să te vadă în rochie de mireasă, când te cununi în biserică, nu o să te apere de dragoni, șefi isterici și băieți nepotriviți, nu o să-ți binecuvinteze alegerile, nu o să te aștepte în dimineața de Paște, nu o să-ți ducă valiza la gară, nu o să-ți spună cel mai important lucru din viața ta. Niciodată.
Într-o zi, nu mai ești fata tatei, ești o fată organizată …
Aveți grijă de voi.
„Intr-o zi, nu mai esti fata tatei, esti o fata organizata”, dar cand nu mai esti nici fata mamei cum esti?
cred ca e ingrozitor 🙁
Crezi bine… Dar in schimb esti ingrozitor de organizata! (raspund asa, privind doar particica aia miica-mica, dar plina a paharului)
M-ai induiosat ,mai facut sa citesc iar si iar….m-ai facut sa plang…desi,inca sunt fata tatei si a mamei…
# „m-ai”-scuze,din cauza emotiei
Doare 🙁
M-a miscat, am plins…desi ambii parinti sint in viata… miine le dau un sunet!!!