fbpx
„“

și cum s-a terminat vacanța

de

M-am întors din vacanță. Așa s-au legat lucrurile, că ieri plecam dintr-o gară mică, dintr-o stațiune românească de pe malul mării negre. Am avut o săptămână de odihnă după concediul din săptămâna de dinainte, în care am plecat să vizităm câteva capitale europene. Un tur extraordinar și plin de surprize frumoase. Dar ieri – eram în gară, pe malul mării negre (și foarte) românești și ascultam duduia care ne anunța că trenul întârzie.

Noroc că la linia 2 a venit un alt tren întârziat, cel de Satu Mare și s-a făcut un pic de loc liber pe peron. Știți cum e la două jumate la mare, nu? Cald și trist. Cald că e amiază și august și trist că vacanța s-a cam terminat. Încercam să aduc cu vârful piciorului o frunză galbenă de plop mai aproape și am dat cu privirea de familia care stătea vizavi de mine. Toți trei, mamă, fiu și (cred) tată, mâncau și scuipau semințe de parcă ei, și nu sportivii români erau la olimpiadă.

Fețele lor, care nu exprimau absolut nimic, m-au indispus foarte tare. Nu vroiam să mi se termine vacanța cu imaginea lor în față. Am tras frunza mai aproape și am început să mă gândesc cum mă duc eu a doua zi la muncă: bronzată, cu părul decolorat, cu pandativul pe care l-am negociat româno-rusește-englezește în Bratislava, un elefănțel alb. Ah, ce contrast sidefat … Mâine …

„Scarpină-mă”, am auzit chiar lângă mine. Ea l-a scărpinat, fără să aștepte niciun „te rog” sau „mulțumesc” de alături. Era încântată că are pe cine scărpina și este utilă. Am fost curioasă să-l văd și imediat mi s-a făcut rușine că, un pic, am „judecat”. Avea la gât un lanț care mi-a amintit de rezervoarele vechi de wc. Părea orb – avea fruntea încrețită și privirea fixată într-un singur punct. Vorbea, fuma, pupa, bea bere și nu-și lua ochii din acel punct. După un sfert de oră, în care ea a vorbit doar cu propoziții simple – subiect, predicat, punct și de la capăt – am înțeles că el vede. Cât poate, dar vede.

În dreapta mea, un nene cu tricou sintetic, verde și reflectorizant și l-a rulat pe burtă până sub piept.

Eram disperată. Nu, nu așa se termină vacanța mea…

Mă uit de-a lungul liniei de tren și ma izbește un val de prospețime. Aproape 25 de ani, doar blugi și teniși, privire de Alejandro Sanz în corp de Dylan din Beverly Hills. O trestie mlădioasă pe peronul ars și prăfuit. Buuun. Nu dezvolt scenariile din cap, că poate intră mama pe blog și totuși :), are niște așteptări :), încă …

Încep cu sfârșitul vacanței, drumul de la mare spre București. Marea a fost pentru a-mi reveni din concediul de 8 zile prin Viena, Praga, Bratislava și Budapesta.

În concediu am plecat de la Cluj, iar în seara dinaintea plecării spre Cluj am fost la un concert extraordinar de jazz la Ceainăria Infinitea, unde Vio a scos din mine tot ce trebuia scos înainte de vacanță. „O să uit, o să merg, o sa iau, o să dau. O să plec în vacanță, o să văd atâtea locuri noi și frumoase. O să mi se întâmple atât de multe…”

Parcă a fost cu 1000 de ani în urmă :).

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

 • Zana, daca la tine a fost cu 1000 de ani in urma, inseamna ca eu, dupa un calcul simplu, am fost ultima oara in concediu inainte de Hristos… 🙁

  Nu lasa lucrurile urate sa-ti strice frumusete de concediu… Gandeste- te ca altii n-au avut parte nici macar de o zi la mare, din 2004 incoace…

  PS: cred ca eu in naivitatea mea, m-as fi apucat sa strang cojile de pe jos …).

  camellia 6 august 2012 12:11 Răspunde
  • Eu stii cum sunt? Daca cineva se uita insistent la mine, repede vad daca ceva nu e in regula.
   Asa am facut: m-am uitat la ei fara jena, incontinuu, poate chiar cu dispret (desi nu am nici un drept…).
   Nimic.
   Mare pacat ca parintii nu-si educa copiii :(, iar copiii nu se uita si-n alta parte decat acasa, atunci cand acasa se scuipa seminte pe jos :(.
   p.s. 8 ani fara mare? 🙁

   zinazen 6 august 2012 12:45 Răspunde
 • Zina Zen, bine ai revenit, aici! Despre asemenea marsavii de oameni, nu am ce sa-ti spun, sunt prea multi, deja. Poate candva iti voi povesti cum am reusit sa scap nepalmuita, daca nu nebatuta rau, ca m-am legat de unu ce scuipa de zor seminte in tramvai. Si, vai, ce suparata eram. Din pacate doar eu ca ceilalti calatori priveau toti, apatici intreaga scena. Era tot intr-o zi de august, la fel de torida ca cea de azi.
  Ce bine ca ai fost la mare, mi-e dor grozav de marea noastra. Inteleg ca-i grozav de aglomerata dar nici nu ma mir pe caldura asta.
  Sa-ti fie bine! 🙂

  Moi 6 august 2012 15:30 Răspunde
  • cred ca a fost prima data cand am vazut atat de multa aglomeratie la mare. iar eu … nu suport aglomeratia, vanzatorii ambulanti, lipsa de bun simt etc. noroc ca iubesc prea mult marea si am reusit sa fac abstractie de tot. pana la peron 🙂

   zinazen 6 august 2012 16:46 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title